Zo word je donor!

Om stamceldonor te worden moet je gezond zijn en tussen de 18 en 40 jaar. Omdat we de stamcellen meestal uit je bloed kunnen halen, komt er geen verdoving aan te pas. Buiten de stamcelafname doen we ook enkele medische controles en bloedafnames.

1. Je registreert je als donor

Red ook levens! Registreer je als donor

 

 

2. Je geeft toestemming om donor te worden

Ben je bereid om donor te worden, dan onderteken je een toestemmingsformulier. Je wordt opgenomen in het wereldwijde bestand van donoren. Vanaf dan engageer je je om je stamcellen af te staan als een patiënt dat nodig heeft, al heb je wel de mogelijkheid om je terug te trekken moest je het echt niet meer zien zitten. We nemen bloed af om je weefseltype te bepalen. Zo kunnen we je later linken aan het type van een patiënt.

Red ook levens! Registreer je als donor

 

 

 

3. Als we je stamcellen nodig hebben, verloopt een afname zo:

1. Je krijgt bericht: een patiënt heeft jouw stamcellen nodig
Het donorcentrum neemt contact op en vraagt of je nog steeds kandidaat wilt zijn. Als dat zo is, dan volgen nog bloedafnames ter controle. Is alles in orde, dan maken we een afspraak voor de donatie.

2. We bereiden de donatie voor
Minstens drie weken voor de afname van de stamcellen doen we een volledig medisch onderzoek. Dat houdt onder meer een röntgenfoto van je longen in. De laatste vijf dagen krijg je elke dag twee injecties met groeifactoren. Die maken dat je stamcellen ‘geoogst’ kunnen worden uit je bloed. Meestal verdragen patiënten de injecties goed. Slechts af en toe treden wat griepachtige verschijnselen op.

3. Je geeft je stamcellen af
De donatie gebeurt in een ziekenhuis of bloedtransfusiecentrum.We nemen bloed af in je ene arm, halen de stamcellen eruit en sturen je bloed terug in je lichaam via de andere arm. Het doet geen pijn. De hele procedure duurt ongeveer vier uur.

Daarna worden je stamcellen toegediend aan de patiënt, die dankzij jouw stamcellen kan gered worden.

4. We controleren je achteraf
We controleren je een week, een maand, een jaar en vijf jaar na de donatie om te zien of je lichamelijk helemaal in orde bent.

Red ook levens! Registreer je als donor