Wat is het Belgisch beenmergregister?

Dit register beheert een gegevensbank waarin de weefseltypes zijn opgeslagen van mensen die eventueel bereid zijn stamcellen af te staan voor een patiënt. Veel van deze vrijwilligers worden nooit opgeroepen omdat de kans dat zij bij een patiënt passen minder is dan 1 op 50.000. Anderzijds kan voor de patiënten enkel tijdig een passende donor gevonden worden als er een heel grote groep vrijwillige donoren is, omdat ook die kans minder dan 1 op 50.000 is. Hoe meer stamceldonoren met verschillende weefseltypes aanwezig zijn in het register, hoe groter de kans dat de patiënt een transplantatie zal kunnen krijgen.

Lees meer

 

 

Hoe kom je in het register terecht?

Je komt enkel in het register terecht als je de volgende stappen doorloopt: • Je ondertekent een ‘bereidheidsverklaring’ (die je op elk moment kunt intrekken). • Je laat bloed afnemen om je weefseltype te bepalen. • Je neemt samen met de arts van het donorcentrum een medische vragenlijst door.

Lees meer

 

 

Kandidaat donor?

Heb je interesse om zelf donor te worden? Een goed idee! Het beenmergregister werkt samen met negen donorcentra. Daar kan iemand die kandidaat is om vrijwillige donor te worden, zich registreren. Laat je gerust verder informeren en weet dat als jij donor wordt, dat van levensbelang kan zijn voor iemand anders.

Lees meer