Afname van stamcellen uit bloed

Hoe worden stamcellen uit het bloed gewonnen?

Eerst meer stamcellen in het bloed brengen

Alvorens stamcellen te oogsten uit het bloed wordt een stof (G-CSF) aan de donor toegediend. Deze wakkert de productie van bepaalde witte bloedcellen in het beenmerg en het bloed aan. G-CSF zorgt er ook voor dat de stamcellen vrijkomen uit het beenmerg en naar het bloed gaan. De donor krijgt dagelijks een onderhuidse injectie van G-CSF tijdens de vier dagen die de stamcelafname voorafgaan.

G-CSF wordt over het algemeen goed verdragen. De tot nu toe uitgevoerde studies hebben geen enkele belangrijke nevenwerking aan het licht gebracht. Af en toe voelen de donoren wel hoofdpijn, botpijn, spierpijn en een licht branderig gevoel op de plaats van de prik. Deze nevenwerkingen kunnen gemakkelijk worden opgevangen met eenvoudige pijnstillers. Zeer zeldzaam zijn allergische reacties zoals koorts, rillingen en huiduitslag of een pijnlijke zwelling van de milt.

Vervolgens de stamcellen uit het bloed halen

De stamcellen die in het bloed circuleren, zullen na ongeveer vier of vijf dagen verzameld worden. Dit gebeurt met behulp van een speciaal toestel dat men een celseparator noemt. Hiervoor wordt een katheter in beide voorarmen geplaatst. Het bloed zal langs een van de leidingen uit het lichaam van de donor naar de celseparator vloeien. Daarin worden de stamcellen uit het bloed gehaald. De andere bestanddelen van het bloed worden via de andere leiding onmiddellijk teruggegeven aan de donor.

Pijnloos?

Buiten het plaatsen van de katheters is de procedure helemaal pijnloos. Ook verliest de donor maar een minimum aan bloed. Deze procedure, leukaferese genoemd, duurt ongeveer twee tot vier uur. Als het onmogelijk is om voldoende stamcellen in één keer te verzamelen, wordt een bijkomende injectie G-CSF toegediend. De volgende dag wordt dan nog een bijkomende leukaferese uitgevoerd. Wel weet men pas tijdens de eerste procedure of een tweede afname nodig zal zijn.

Ook voordelen voor de patiënt

Het gebruik van stamcellen uit het bloed in plaats van stamcellen uit het beenmerg wordt nu bijna 20 jaar toegepast in België. Ook voor de patiënten heeft deze methode mogelijk voordelen. Zo hervat bijvoorbeeld de bloedproductie sneller en ook het herstel van de afweermechanismen van het lichaam gaat vlotter.